Ulkomaille lainan avulla

Suomen kesä on yleensä lyhyt ja sanonta kuuluu, että myös vähäluminen. Tänä vuonna Suomen kesä oli lämmin ja pitkä, mutta kuitenkin pitkän harmaan syksyn ja alkutalven jälkeen on luvassa se pimeä talvi, ja kostea kevät. Tänä aikana suomalaiset historiallisesti haluavat matkustaa Etelän lämpöön ja aurinkoon. Viime vuosien aikana tämä matkustaminen on kokenut parin vuoden aikana karuja, mutta nyt vähitellen matkustaminen on jälleen lisääntymässä, ja vaikkei siellä omassa lompakossa ole välttämättä käteistä matkaa varten – on aina mahdollisuus maksaa matka lainalla.

Miksi matkalle?

Monelle ulkomaanmatka on henkireikä, jonka avulla jaksaa taas eteenpäin arjen haasteissa ja tilanteissa. Matkalla pyritään pääsemään ainakin kerran vuodessa. Koska matka koetaan niin tärkeäksi, ei sen maksaminen kulutusluotolla ole mitenkään huono asia – silloin voi sopia vaikka matkan eriksi 12 maksuerää, joten matkan kokonaiskulut jakautuvat koko vuodelle – ja seuraavana vuonna ehkä samalla tavalla. Näin ei välttämättä tarvitse kerätä rahaa tilille etukäteen, mutta kuitenkin pääsee matkalle.

Viime aikoina matkustamisen yhteydessä on myös käytetty termiä vastuullisuus- joka liitetään usein lentomatkustamiseen. Esimerkiksi Finnairilla yhden matkustajan keskimääräinen hiilijalanjälki menomatkalta Helsinki–Tokio on ICAO:n laskurin mukaan 279,9 hiilidioksidikiloa, mikä vastaa noin 2,8 prosenttia keskivertosuomalaisen koko vuoden hiilijalanjäljestä, eli yhden perheen yhden vuoden aikana tekemä yksi ulkomaanmatka ei ole kovin suuri hiilijalanjälki kokonaisuutta ajatellen – ja senkin matkustaja pystyy korvaamaan omassa arkisessä toiminnassaan.

Vastuullisesti matkustaen

Mutta vastuullisuuden voi ajatella myös taloudellisesti. Jos matkustavalla perheellä tai matkustavalla henkilöllä ei ole varaa matkustaa ilman lainaa, pitäisikö hänen matkustaa lainkaan? Me kuitenkin maksamme paljon elämässämme lainojen avulla. Useimmat kodinomistajat ovat rahoittaneet kodin hankinnan lainarahoituksella, ja useimmat autot liikenteessä ovat myös osamaksuin rahoitettuja. Ostamme myös monesti verkosta osamaksulla, joten siinä mielessä matkan maksaminen luotolla ei eroa muista kuluista millään tavalla. Vastuullisuus tulee kuvioihin siinä mielessä, että kuluttajien tulee miettiä omia tulojaan ja kulujaan, että varmasti pystyy myös maksamaan lainansa maksuohjelman mukaisesti – tässä auttaa tottakai se mahdollisuus, että nykyään voi kohtuullisen helposti niputtaa kaikki pienet osamaksut ja pikkulainat yhdeksi isommaksi lainaksi- puhutaan yhdistelmälainoista, ja siten maksaa vain yhtä erää kuukaudessa. Tämä useimmiten tuo säästöjä lainan sivukuluissa ja maksukuluissa ja helpottaa lainan kokonaismäärän hahmottamisessa ja siten oman talouden seuraamisessa.

Turvallisesti matkustaen

Maailman tilanne on ollut viimeiset pari vuotta erikoinen – ja tilanne on koronan suhteen yhä olemassa. Siksi onkin entistä tärkeämpää huolehtia itse niistä asioista, jotka olet huolehtinut ennenkin:

  • varmista että matkavakuutus on kunnossa
  • varmista että tarvittavat lääkkeet ja niiden reseptit ovat mukana ja kunnossa
  • varmista että koronatodistuksesi on kunnossa
  • varmista että tiedät mitä sinua odottaa maassa minne matkustat – tsekkaa tarvittaessa Ulkoministeriön ohjeet
  • ennenkaikkea matkusta vain terveenä

Perillä toimi kuten Suomessa. Noudata yhtä käsien pesua ja turvavälejä siinä mittakaavassa kuin tekisit sen kotimaassakin.

Eri maissa ja niiden lomakohteissa on erilaisia tapoja ja rajoituksia, joilla turvataan paikallisten ja matkailijoiden terveys ja turvallisuus, samalla toivottaen lomamatkailijat nauttimaan lomatunnelmasta. Erilaisia rajoituksia saattaa esiintyä esimerkiksi ravintoloiden tai muiden palvelujen aukioloajoissa, nähtävyyksien sallituissa kävijämäärissä tai siinä, että paikallisia tapahtumia on peruutettu kokoontumiskiellon vuoksi. Myös monien lomakohteiden yleisillä rannoilla on otettu turvavälit ja kävijämäärät huomioon, jotta jokainen voi nauttia lomapäivistään turvallisesti.

Lomamatka tuo helpotusta arkeen

Monelle lomamatka toimii energiavarastojen täyttäjänä ja työstressin purkajana, ja on siten tärkeä osa monen vuosittaista omaa vuosikelloa. Sitä voidaan odottaa useita kuukausia ja siihen lasketaan päivä, kunnes päästään vihdoin matkalla viikoksi tai useammaksi viikoksi. Lomamatka voi toimia monella myös uuden opetteluna, uusien ihmisten kohtaamisena ja uuteen kulttuurin sukeltamisena – jokainen matkustaa omalla tyylillään ja omalla syyllään, mutta matkustamiseen ei oikeasti tarvita mitään muuta syytä, kuin oma halu matkustaa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.