Suomalaiset matkailijat riskeeraavat terveytensä huolettomilla ruokailutottumuksilla

Moni suomalainen matkustaa riskialttiisti mitä tulee ruokailu- ja juomatottumuksiin. Sanofi Pasteurin teettämän matkaterveystutkimuksen* tulokset kertovat, että lähes puolet suomalaisista kaukomatkaajista syö katukeittiöruokaa, kun esimerkiksi tanskalaisista sitä syö vain alle kolmannes. Noin puolet suomalaisista matkailijoista myös käyttää juomissaan jääpaloja tai syö kypsentämätöntä ruokaa. Yleisimmät matkailijoiden ruoka- ja juomavälitteiset infektiotaudit ovat lavantauti ja hepatiitti A.

Sekä lavantauti että toinen vakava infektiosairaus, hepatiitti A, tarttuvat arkisista tekemisistä eli esimerkiksi ruoan ja juoman kautta tai yleisistä wc-tiloista.

”Esimerkiksi lavantaudin voi saada muun muassa Aasiasta, joihin suomalaistenkin kaukomatkat useimmiten kohdistuvat”, sanoo matkailulääkäri ja työterveyshuollon erikoislääkäri Sirpa Kamppikoski-Blomqvist Terveystalosta. ”Lavantauti on suolistoinfektio, jonka kuolleisuus on hoitamattomana noin 10–30 prosenttia. Infektio voi olla todella ikävä, usein pitkään oireita aiheuttava ja henkeäkin uhkaava tuliainen.”

Suomalainen ei huolehdi sairastumisesta – rokote suojaisi ikävältä tuliaiselta

Suuri osa suomalaisista matkustaa rennosti tauteja pelkäämättä: useampi kuin joka kolmas tutkimukseen vastannut kaukomatkaaja ei ollut lainkaan huolissaan infektiotaudeista matkustaessaan. Lähes puolet kaukomatkustajista oli enemmän huolissaan terrorismista tai lento-onnettomuudesta kuin infektiotautien tarttumisesta.

Sairauksien tartuntalähteitä ei tutkimuksen mukaan myöskään tunnettu kovin hyvin: vain 39 % vastaajista tiesi, miten lavantauti tarttuu.

Kysely paljastaa, että suomalaisten matkarokotukset voisivat olla paremmallakin tolalla. Kaukomatkailijoista vain noin joka viides kertoi saaneensa rokotuksen keltakuumetta tai vesikauhua vastaan. Lavantauti-, Japanin aivotulehdus- tai meningokokkirokotuksen oli saanut vain noin joka kymmenes. ”Olen pysynyt markoillani terveenä aiemminkin” ja ”En ajatellut, että minulla olisi riski sairastua” olivat yleisimmät syyt rokottamattomuuteen.

”Vaikka hepatiitti A on matkailijan perusrokote, edelleen kolmannes kaukomatkailijoistakin matkustaa ilman suojaa”, kertoo lääketieteellinen asiantuntija Anu Soininen Sanofi Pasteurilta. ”Kaukomatkailijat saattavat hyötyä hepatiitti A -rokotuksen lisäksi myös lavantautirokotuksesta, koska ne esiintyvät samoilla alueilla. Molemmat taudit tarttuvat ruoan ja juoman välityksellä, ja tämän tutkimuksen perusteella ruoka- ja juomavälitteisten tautien riskissä onkin lähes jokainen matkailija.”

 

*Tutkimuksen toteutti GroupM Finland Sanofi Pasteurin toimeksiannosta SSI:n paneelissa helmikuussa 2018. Tutkimus toteutettiin sähköisenä kyselynä ja siihen vastasi 1047 18−75-vuotiasta suomalaista. Lisäksi tutkimukseen osallistui 505 kaukomatkailijaa. Kaukomatkailija oli tutkimuksessa suomalainen 18−75-vuotias, joka oli matkustanut viimeisen kahden vuoden aikana Euroopan tai Pohjois-Amerikan ulkopuolelle.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.