Kesäkuun alusta lähtien punainen liha poistuu vaiheittain TUIn omien lentokoneiden ruokalistalta. Punaisella lihalla tarkoitetaan naudan-, sian- ja lampaanlihaa. Lentotoiminnassa TUIn lähtökohta on ensisijaisesti vähentää päästöjä investoimalla moderneihin lentokoneisiin ja muihin polttoaineen kulutusta vähentäviin toimenpiteisiin. Myös polttoaineenkulutuksen ilmastovaikutukset kompensoidaan.
– Kun kysyimme asiakkailtamme heidän mielipiteitään matkustamisen kestävyydestä, toimenpidelistalla korkealle nousi punaisen lihan syönnin ja yleensä lihansyönnin vähentäminen. Siksi panostamme nyt herkullisiin siipikarjanliha-, kala- ja kasvisruokiin ja jätämme samalla punaista lihaa sisältävät ruokalajit pois tarjottavien lentoaterioiden listalta, kertoo TUIn kestävyysasiantuntija Anna Kiefer.
Ruotsin elintarvikeviraston mukaan naudanlihan tuotanto aiheuttaa noin kymmenen kertaa enemmän päästöjä lihakiloa kohti kuin broileri*. Punaisesta lihasta luopuminen asteittain on vain yksi monista toimista, joilla vähennetään lennoilla tarjottavien aterioiden ilmastovaikutuksia. Tarjoamalla etukäteen tilattuja aterioita pystytään myös varmistamaan, että periaatteessa ruokahävikkiä ei synny lainkaan. Kun matkustajat varaavat lentoateriansa ennakkoon, lennoille lastataan mukaan ruokaa vain se määrä, jonka oikeasti kuluu.Tämän ansiosta koneen paino vähenee, mikä vuorostaan laskee polttoaineen kulutusta ja siten pienentää päästöjä.
TUI tekee yhteistyötä muun muassa hollantilaisen Wageningenin yliopiston yhteydessä toimivan Foodcase-yhtiön kanssa. Wageningen on maailman johtava yliopisto elintarviketutkimuksen alalla ja sen tavoitteena on kehittää fiksumpia ja maistuvampia lentoaterioita. Tarkoitus on muun muassa tarjota ensimmäisenä maailmassa kahvi lentokoneessa syötävistä kahvikupeista. Tätä kokeillaan parhaillaan.
Tietoa TUIn lentoyhtiöistä
TUIn lentoyhtiö on maailman hiilidioksiditehokkaimpia** ja koneisiin on esimerkiksi vaihdettu kevyemmät istuimet, matot ja tarjoiluvaunut koneen painon ja sitä myötä päästöjen vähentämiseksi.TUIn lentoyhtiöillä on ISO 14001 -standardin mukainen sertifiointi, eli jokainen lentoyhtiö on sitoutunut parantamaan ympäristöasioiden hallintaa jatkuvasti. Toukokuun alusta alkaen TUI alkoi ilmastokompensoida eli hyvittää asiakkaidensa TUIn lennoista syntyvän polttoaineenkulutuksen ja hotellimajoittumisista syntyvän energiankulutuksen.