Matkakuume katossa! Huomioi nämä asiat, kun käytät korttia ulkomailla

Kannattaako korttimaksu tehdä kotimaan vai kohdemaan valuutassa? Entä onko ulkomailla ylipäätään järkevää maksaa kortilla? Kokosimme yhteen vinkit fiksuun ja turvalliseen kortin käyttöön ulkomailla.

Kauan odotettu ulkomaanmatka lähestyy kovaa vauhtia, ja matkakuume alkaa nousta. Matkaopasta voisi tutkia vaikka yötä päivää, mutta suunnittelun lomassa on hyvä pysähtyä miettimään hetkeksi niinkin arkipäiväistä asiaa kuin kortilla maksamista.

Valmistaudu fiksusti: lennot luotolla ja kaksi korttia mukaan matkaan

Maksukortin käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota jo matkaa varatessa. Lennot ja muut isommat ostokset, kuten majoituspaikan varaaminen, on hyvä tehdä luottokortilla, jossa on matkavakuutus. Tällöin maksaja saa parhaan turvan esimerkiksi lentojen peruuntumisen varalle.

Vaikka arvotavarat säilöisi visusti, ei hienoinkaan vyölaukku aina sulje ulos varkaiden näppejä. Kortin katoamisen tai rikkoutumisen varalta ulkomaanmatkalle kannattaakin ottaa mukaan kaksi maksukorttia, joista toinen kulkee mukana ja toista säilytetään esimerkiksi hotellin tallelokerossa.

Huomioi maarajaus ja kortin turvarajat

Ennen matkaa on hyvä tarkistaa, mitkä ovat kortin turvarajat, eli maksu- ja käteisnostorajat. Mikäli kortti joutuu vääriin käsiin, turvarajojen avulla vahingot voivat jäädä pienemmiksi. Turvarajoja voi muuttaa näppärästi mobiilipankissa. Myös korttien verkkokäyttöä pystyy rajaamaan. Jos esimerkiksi matkalla ei ole aikomusta tehdä verkko-ostoksia, verkkokäytön voi käydä kytkemässä verkko- tai mobiilipankissa kokonaan pois päältä loman ajaksi.

Reissun lähestyessä kannattaa kiinnittää huomiota myös maksukortin maarajaukseen. Nordean uusissa korteissa käyttöalueena on automaattisesti Eurooppa, mutta verkko- tai mobiilipankista rajausta voi muuttaa helposti sen mukaan, missä korttia kulloinkin käytetään. Lomamatkalle suunnatessa rajausta kannattaakin päivittää matkakohteen mukaisesti. Tämä lisää turvaa reissussa. Mikäli kortti esimerkiksi kopioidaan, ei sitä voida väärinkäyttää rajatun alueen ulkopuolella.

Käytä rohkeasti korttia

Kortilla maksaminen ulkomailla saattaa arveluttaa matkailijaa. Kortin käyttö on kuitenkin kannattavaa reissussa niin turvallisuuden kuin edullisuudenkin vuoksi.

Kadotettua käteistä ei saa takaisin, mutta hukatun kortin voi sulkea. Pankki myös hyvittää väärinkäytöstä aiheutuneet kulut, mikäli korttia on käytetty ja säilytetty huolellisesti ja korttiehtojen mukaisesti.

Mikäli kohdemaan valuutta on muu kuin euro, korttimaksuista veloitetaan käteisen vaihdon tapaan valuutanvaihtokustannus. Kortilla maksaminen voi kuitenkin tulla käteismaksua halvemmaksi, sillä korttimaksun vaihtokurssi on yleensä edullisempi kuin valuutanvaihtopisteiden käyttämä kurssi.

Maksupäätteet tarjoavat ulkomailla korttimaksajalle usein mahdollisuutta maksaa euroissa paikallisen valuutan sijaan. Yleensä kannattavampaa on kuitenkin maksaa ostos kohdemaan valuutassa. Kun maksupäätteeltä valitsee maksun euroissa, hyväksyy maksaja liikkeen käyttämän valuuttakurssin, joka voi olla kuluttajan kannalta epäedullinen.

Säilytä turvassa, käytä järkevästi

Kortin turvalliseen käyttöön ulkomailla pätevät pitkälti samat säännöt kuin kotimaassa. Kortteja tulee ensinnäkin säilyttää turvallisessa paikassa. Kannattaa myös tarkistaa säännöllisesti, että kortit ovat tallessa.

Korttia ei kannata päästää silmistä  esimerkiksi ravintolan takahuoneeseen oli sitten kotimaassa tai reissussa. Järkevin tapa on maksaa itse maksupäätteellä, varmistaa summa ennen maksun hyväksymistä ja näppäillä tunnusluku suojassa katseilta.

Pienemmät ostokset kannattaa maksaa lähimaksulla tai älylaitteen maksusovelluksella, kuten Nordea Walletilla tai Apple Paylla. Tällöin maksu hoituu ilman tunnusluvun näppäilyä, mikä vähentää tunnusluvun urkkimisen riskiä. Nordea Walletin avulla korttitapahtumia on myös helppo seurata reaaliajassa matkan aikana, jolloin kortin mahdollisen väärinkäytön huomaa nopeasti.

Muista sulkunumero ja mobiilipankin sulkupalvelu

Moni varmasti tietää, että kadonnut kortti on suljettava heti soittamalla pankin sulkunumeroon +358 20 333. Sulkunumero onkin hyvä tallettaa matkapuhelimeen jo ennen matkalle lähtöä. Nordean uudessa mobiilipankissa kortin voi sulkea myös itse. Siltä varalta, että maksutilanteessa kortti ei löydykään lompakosta, voi mobiilipankissa kortin myös sulkea väliaikaisesti. Jos kortti myöhemmin löytyykin vaikkapa hotellihuoneesta, saa sen takaisin käyttöön loppuloman ajaksi nopeasti mobiilipankin kautta.

Kun kortin katoamisesta on tehty ilmoitus, ei kortin omistaja ole enää vastuussa sen käytöstä. Jos kortti varastetaan, on siitä tehtävä lisäksi rikosilmoitus poliisille.

Vinkit kortin käyttöön antoi Nordean korttituotteista vastaava johtaja Valtteri Korhonen Nordeasta.

Maksa matka luottokortilla – tämän vuoksi se kannattaa

Matkaanlähtijän muistilista – 5 vinkkiä reissaajan raha-asioiden hoitoon

Mobiilipankin uudistus tuo pankkineuvojan taskuun

Teksti: Oona Kansi

Kuvat: Johanna Taskinen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.