Matkailutrendit 2019: Tiedätkö mitä ovat plogging ja glamping?

Tänä vuonna matkailija haluaa lomallaan tuntea täydellisen vapauden ja päästää irti niin lompakostaan kuin kellostaankin. Toisaalta, joillekin loman päämäärä on nimenomaan juokseminen kellon kanssa: erilaisiin juoksutapahtumiin osallistumisesta on tullut matkailuilmiö. Mukavuudenhaluisimmat majoittuvat ”juuri minulle” räätälöityyn konseptihotelliin, trenditietoisimmat puolestaan yöpyvät teltassa. Tässä matkanjärjestäjä TUIn listaus vuoden 2019 matkailutrendeistä.

1. All Inclusive ja Swim up porskuttavat

TUIn haku- ja varausdatan mukaan viime vuosina on ollut kaksi hotellitrendiä ylitse muiden: All Inclusive ja Swim up. Ja näiden suosio kasvaa edelleen. All Inclusive -lomassa ihastuttaa huolettomuus: rahaa ei tarvitse lomalla miettiä ollenkaan, kun kaikki ruoat, juomat ja jäätelöt kuuluvat matkan hintaan.Swim upit, eli hotellihuoneet joista on suora yhteys uima-altaaseen, ovat puolestaan niin suosittuja, että ne varataan hotelleista aina ensimmäisinä. Mikä onkaan ihanampaa kuin pulahtaa aamu-uinnille melkein suoraan sängystä?

2. 24/7-palvelu 

Lomalainen haluaa optimoida kallisarvoisen aikansa. Lomahetkiä ei haluta käyttää odottaen oppaan saapumista hotellipäivystykseen tai kyttäämällä ruokailuaikoja. 24/7 -palvelu vapauttaa lomalaisen kellosta. Esimerkiksi TUI-sovelluksen kautta oppaat ovat tavoitettavissa nopeasti aina tarvittaessa. Myös monien hotellien palvelut on rakennettu niin, että lomalaisten tarpeisiin voidaan vastata ympäri vuorokauden.

3. Opettavaiset elämykset

Yhteiset elämykset, muistot ja hyödylliset opit ovat matkailun parasta antia erityisesti lasten kanssa matkustaville. Osallistuminen yhdessä lyhyelle kielikurssille, uimakouluun, valokuvauskävelylle, ruokakurssille, paikalliselle tanssitunnille tai vaikkapa opastettuun tähtitaivaan katseluun ovat kokemuksia, josta jää syvä muistijälki ja kerrottavaa riittää kavereille kotonakin. Yhä useammat haluavat tehdä matkallaan myös jotain paikallisesti hyödyllistä, kuten osallistua vaikkapa merikilpikonnien pelastusprojektiin.

4. Siivousvimma iskee

Maailman meriin päätyvän muovijätteen määrä on puhuttanut matkailijoita viime aikoina. Nyt on tullut aika toimia. Esimerkiksi RIU-hotelleissa on otettu käyttöön biohajoavat juomapillit muovisten tilalle. Monissa lomakohteissa järjestetään myös siivoustempauksia, joihin lomalaisetkin ovat lähteneet innolla mukaan. Esimerkiksi ruotsalaisten lanseeraama plogging yhdistää lenkkeilyn ja roskien keräämisen. Siivoamisesta tulee siis osa lomaelämystä, josta palkaksi saa hyvän mielen.

5. Risteilylle lasten kanssa

Risteilylomat ovat voimakkaasti kasvava matkailun ala. TUI odottaa pohjoismaisesti yli 30 prosentin kasvua risteilymatkustamiseen vuonna 2019. Erityisesti Välimeren ja Karibian risteilyt kasvattavat suosiotaan suomalaisten keskuudessa – ja nyt myös lapsiperheet löytävät enenevissä määrin risteilymatkustamisen helppouden ja hauskuuden. Monet risteilyaluksista ovatkin kuin jättimäisiä huvipuistoja kiipeilyseinineen, pelikenttineen, vesipuistoineen, carting-ratoineen ja viihdeohjelmineen.

6. Määmatkat

Yksinmatkailun suosio on nousussa, etenkin 35–44-vuotiaiden keskuudessa. Joustavat työajat, sinkkujen määrän kasvu ja sosiaalinen media (et ole koskaan kuitenkaan kokonaan yksin) vahvistavat kaikki omalta osaltaan soolomatkailuilmiötä. Määmatkalta haetaan usein vapautta, itsenäisyyttä, itsetutkiskelua ja seikkailua.

7. Juoksujalkaa lomalle

Osallistuminen kansainvälisiin urheilutapahtumiin on kasvava matkailutrendi. Esimerkiksi maratonit vetävät juoksukärpäsen puraisemia kisaamaan ympäri maailmaa. Itsensä haastaminen uusissa upeissa maisemissa on hyvin palkitsevaa – varsinkin jos varaa vielä pari nautinnollista palautumispäivää lomakohteessa juoksun jälkeen. Useimmiten juoksumatkat suuntautuvat suurkaupunkeihin, mutta kivoja kisoja löytyy myös pienemmistä kohteista, kuten Menorcalta, Dubrovnikista ja Kanariansaarilta.

8. Glamping 

Glamping on yhdistelmä sanoista glamour ja camping ja sillä tarkoitetaan luksustelttailua. Se on hotellimaailmassa yhä suositumpi trendi, joka yhdistää telttailun ja retkielämän sekä luksustason palvelut ja puitteet. Esimerkiksi TUIn Meksikon-valikoimasta löytyy Serenity Eco Luxury Tented Camp, jossa asutaan safarityylisissä teltoissa vehreän luonnon ympäröimänä Puerto Aventurasin rannan äärellä. Lähellä on useita luonto- ja kulttuurinähtävyyksiä.

9. Räätälöityjä hotelleja

Mukavuus ja sopivuus ovat arvossaan hotellivalinnoissa. Konseptoiduista hotelleista matkailijoiden on helppo löytää juuri oman lomaseurueensa tarpeisiin räätälöity hotelli. Esimerkiksi TUI Family Life -perhehotellit ja toisaalta myös vain aikuisille suunnatut Sensimar -hotellit ovat jo vuosia olleet supersuosittuja. Tämän trendin vahvistukseksi TUI avaa vuonna 2019 yhteensä 15 uutta konseptihotellia. Kokonaan uusi konsepti on TUI Blue, jossa moderni design ja aito, paikallinen lomatunnelma yhdistyvät.

10. Joustavia matkustusaikoja

2019 tulee olemaan vuosi, jolloin perinteisten 1 tai 2 viikon lomien rinnalle nousee yhä laajempi valikoima joustavia matkustusaikoja. Pitkät kaupunkiviikonloput ja esimerkiksi 11 päivän rantalomat kasvattavat osuuttaan TUIn valikoimassa.

Nousevat kohteet TOP5

1. Albania

Matkailumaana Albania on pitkään ollut naapureidensa Kreikan, Italian ja Kroatian varjossa. Nyt näyttäisi kuitenkin olevan aika astua varjoista parrasvaloihin – Albania on matkabloggaajien ja lehtien mukaan tämän hetken nousevia matkakohteita. Eikä ihme, sillä se tarjoaa mielenkiintoisen kattauksen ruokakulttuuria, luontoa, historiallisia nähtävyyksiä ja upeita rantoja. Albania on TUIn uutuuskohde kesälle 2019 ja sinne matkustetaan naapurisaari Korfun kautta.

2. Turkki

Klassikkokohde Turkki tekee vauhdilla paluuta suosituimpien lomakohteiden listalle. TUIn matkustajamäärien odotetaan lisääntyvän Turkkiin ensi kesänä 60 prosenttia viime kesään verrattuna. Turkki houkuttelee monella tapaa: aurinkovarma ilmasto, ihanat rannat, vehreä luonto, hyvät golfmahdollisuudet, elämäniloiset rantalomakohteet, herkullinen ruoka, edullinen hintataso ja erinomainen valikoima nykyaikaisia All Inclusive -hotelleja aktiviteetteineen. Kesällä 2019 TUI avaa uuden Family Life -perhehotellin Sideen.

3. Indonesia, Bali

Satumainen Bali on maanpäällinen paratiisi. Trooppisen vehmaan luonnon, rantojen, värikkään kulttuurin ja uskonnollisten juhlamenojen vuoksi Bali on erityisen mielenkiintoinen ja eksoottinen lomakohde. Balin lomakylistä oman paratiisinsa löytävät niin lapsiperheet, romanttista lomaa kaipaavat pariskunnat kuin seikkailuhenkiset reppureissaajatkin.

4. Marsa Alam, Egypti

Hyviä uutisia sukeltamisen ja snorklauksen ystäville: TUIn valikoima Egyptissä laajenee, kun Marsa Alam tekee paluun kohdevalikoimaan! Hurghadasta etelään sijaitseva Marsa Alamin ranikko houkuttelee ihanteellisilla sukellus- ja snorklausmahdollisuuksillaan. Pinnanalaisesta maailmasta kiinnostuneille varma valinta on Coraya Bayn suojaisa lahti, jossa on oma koralliriutta. Rannalla on erinomaisia All Inclusive -hotelleja niin lapsiperheille kuin aikuisillekin.

5. Välimeren risteilyt

Yhä useampi suomalainen haluaa lähteä kokeilemaan, minkälaisia ne Suomessakin valmistetut luksusristeilijät oikein ovat. Erityisesti Välimeren risteilyjen suosio on kasvussa. Ja mikä olisikaan parempi tapa kokea yhdellä matkalla monta ihanaa, trendikästä kaupunkikohdetta! Esimerkiksi läntisen Välimeren risteilyllä satamina ovat vaikkapa Rooma, Napoli, Cannes, Firenze ja Barcelona. Itäisellä Välimerellä puolestaan pysähdellään etupäässä Kroatian ja Kreikan mielenkiintoisissa kaupungeissa.

TUI Nordic on Pohjoismaiden matkailumarkkinoiden johtava matkanjärjestäjä 20 prosentin markkinaosuudellaan. Vuonna 1961 perustettu konserni tarjoaa valmismatkoja, lentoja ja risteilyjä. TUI Nordiciin kuuluvat TUI Sverige, TUI Norge, TUI Danmark ja TUI Finland, sekä Nazar ja lentoyhtiö TUI fly. Saksalainen matkanjärjestäjäkonserni TUI Group toimii maailmanlaajuisesti noin 180 kohteessa. www.tui.fi

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.