Tupakointi Euroopassa

Oletko koskaan miettinyt, miksi Etelä-Euroopassa yhä vielä poltetaan enemmän tupakkaa kuin pohjoisessa? Mistä se voisi johtua, onko jotain tilastofaktaa tai pohjaa sille, miksi se näyttäisi olevan näin?

Tilastollisesti nimittäin Bulgariassa ja Kreikassa poltetaan eniten tupakkaa Euroopassa ja määrät ovat selvästi suuremmat kuin esimerkiksi Suomessa. Itseasiassa näissä maissa ollaan Suomen 80-luvun tupakointimäärissä.

Samalla kun tupakointi vähenee, myös tavat tupakasta irti pääsemiseksi lisääntyvät. Yksi tapa voi olla nikotiinipussi tai toinen tuotevalmiste kuten Zonnic, mutta tavalla ei ole suurta merkitystä, jos lopputulos on kuitenkin tupakoinnin lopettaminen. Nuuskaa tuodaan Suomeen nykyään kohtuullisia määriä tupakan korvaavana tuotteena. Yksi syy nuuskaan ja nikotiinipussien uuteen nousuun on se, että ne antavat käyttäjälleen tarpeellisen nikotiiniannoksen, ilman sitä tupakansavua ja siten passiivista tupakointiakaan ei synny.

Tupakointi vie terveyden

Tupakoitsija itse ei välttämättä edes huomaa tupakanpolton aiheuttamaa terveyshaittaa. Siksi on hyvä, että joku toinen taho, on se sitten lakien kautta valtio, tai tupakoimattoman työpaikan työnantaja, tai sitten oma ystävä, joka kertoo, että tupakointi ei ole hyväksi. Tupakoinnin lopettaminen ei kuitenkaan kaikilta käy helposti, ja siksi sinunkin on hyvä olla tukena, jos oma ystäväsi on lopettamassa. Ei pidä kyseenalaistaa tai udella, tukenaoleminen on tärkeätä.

Tupakkatuotteet vahingoittavat koko elimistöä. Vuosittain arviolta lähes 5 000 suomalaista kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin. Joka kolmas syöpäkuolema on tupakan aiheuttama, ja joka viides sydän- ja verenkiertoelinten sairaus aiheutuu tupakoinnista. Keskimäärin tupakointi lyhentää elämää kahdeksan vuotta. Tupakointi on monien sairauksien riskitekijä ja pahentaa jo todettuja sairauksia. Vuodessa tupakkasairauksien hoitoon käytetään vähintään yhden keskussairaalan työpanos.

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01066

Jo passiivisen tupakoinnin pois saaminen on iso asia. Jos se on mahdollista siirtymällä tupakasta toisiin nikotiinituotteisiin, niin hyvä näin. On laskettu tilastollisesti, että pelkästään Suomessa joka kymmenes lapsi on passiivinen tupakoitsija vanhempiensa kautta. Odottavan äidin tupakointi aiheuttaa kehitys- ja kasvuhäiriöitä, lisää lapsen riskiä sairastua, hidastaa lapsen oppimista ja muuta kehitystä. Passiivinen tupakointi on tupakoimattoman henkilön altistumista tupakansavun karsinogeeneille, teratogeeneille, ärsyttäville ja toksisille aineille toisten tupakoinnin vuoksi. On vahvaa näyttöä siitä, että passiivinen tupakointi aiheuttaa useita kansanterveydellisesti merkittäviä sairauksia sekä lisää niiden pahenemista.

Tupakoitsija ei välttämättä edes ajattele sitä, että tupakoinnista syntyy savujäämää, jota ei edes perusteellinen siivous poista. Asuntojen ja hotellihuoneiden tupakointijäljet ovat havaittavissa jopa kaksi kuukautta tupakoinnin jälkeen.

Tuetaan lopettamisessa

Työpaikoilla ei kannata lähteä ilman suunnitelmaa tekemään työpaikasta savutonta. On hyvä ottaa tupakoitsijat mukaan suunnitteluun ja tarjota näille jotain tupakoinnin sijasta. Joillain työpaikoilla on tullut taukoliikuntaa, toisilla on panostettu nimenomaan taukopaikkoihin, samalla kun itse tupakointi työpaikalla on kielletty. Työnantaja voi myös tukea tupakanlopettamisessa muuten, esimerkiksi tarjoamalla työntekijöille välipalaa, sekä asiantuntija-apua tupakanpolton lopettamiseksi. Tilastollisesti on laskettu, että tupakoitsija maksaa työnantajalle keskimäärin 2000 euroa vuodessa ylimääräisinä poissaoloina.

Tämä luku saadaan tilastoista, sillä tupakoiva on keskimäärin 1,5–3 kertaa enemmän pois työstä toistuvien tulehdussairauksien, flunssien, sydän- ja verisuonisairauksien ja astman sekä bronkiitin takia. Joten jokaisella työnantajalla on hyvä syy ajaa tupakoimattomuutta ja tukea työntekijöitä lopettamaan tupakointi kokonaan, myös työajan ulkopuolella.

Kun tupakoitsija lopettaa tupakoinnin:

 • naama näyttää paremmalta sillä verenkierto paranee
 • aknen riski pienenee samalla
 • vastustuskyky paranee heti ja riski vakaviin sairauksiin pienenee
 • tupakoinnista johtuva yskä ja limannousu lievittyy 1-2 kuukaudessa lopettamisesta
 • unen laatu paranee
 • energisyys ja vireystila nousevat
 • suorituskyky paranee
 • hajuaisti palautuu muutamassa päivässä
 • makuaisti palautuu 2-3 päivässä
 • keuhkojen toiminta paranee 2-3 kuukaudessa
 • häkä häviää elimistöstä vuorokaudessa
 • tupakoinnin lopettaminen lievittää myös ahdistust ja masennusta aivan kuin käyttäisit lääkkeitä

Entiselle tupakoitsijalle voi tupakanpolton lopettamisen jälkeen koittaa tavallaan aivan uusi elämä. Varsinkin jos on polttanut kauemmin, se nimittäin tarkoittaa myös sitä, että vuosien aikana kaikki ruoka ja juomat ovat menettäneet makunsa, ja vasta nyt tupakan stumppaamisen jälkeen nuo aistit palautuvat normaaleille tasoille – joten mikset lopettaisi, jos siis poltat vielä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.