Rodos ja ruoka

Pidätkö sinä kreikkalaisesta ruoasta? Tai tarkemmin mistä siinä pidät ja mistä et? Rodoksella saat sekä kreikkalaista ruokaa, että sitten ruoka-annoksia, jotka ovat kehittyneet turistien tultua saarelle. Englantilaisten, saksalaisten, venäläisten ja pohjoismaalaisten turistien mukanaan tuomat ruoka-annokset ja ruoka-ajattelu ovat muuttaneet luonnollisesti myös rodoslaisten ravintoloiden ruokalistaa.

Alkuperäistä vai fuusiota?

Kun lähtee kiertämään Rodoksen ravintoloita, kannattaa käyttää apua, edes viitemielessä, Tripadvisorin listauksia, sillä siten voi välttää ne pahimmat paikat, kaikki ravintolat nimittäin eivät kykene kovin korkeatasoiseen, tai edes syötävään ruoka- ja annostasoon, tai sitten tarjoilun taso on ala-arvoista. Samalla kun selailee netin arvostelua voi samalla tsekata pelejä varten bonuskoodi Comeon peleihin, miksi ei? Jos nyt kuitenkin jo netissä surffailee.

Tripadvisorin ravintoloista

Googlella voi hakea suoraan hakusanoilla Rodos ja ruoka ja pääsee monille eri sivustoille, mutta katsotaan tarkemmin mitä Tripadvisor kertoo tällä hetkellä.

Emme lähde käymään kaikkia listan ravintoloita läpi, mutta kategoriassa aito kreikkalainen löytyy mm. Ovelix Dina’s Kitchen, joka on pieni ravintola Rodoksen kaupungissa. Ravintolassa ei ole kuin pari kymmentä paikkaa ja keittiössä häärii yleensä 2-3 kreikkalaista naiskokkia tehden paikallisia herkkua todella sopu hintaan. Ovelix ei ole mikään fine dining, mutta täällä saat ruokaa, mikä maistuu Rodokselta eikä muulta Euroopalta.

Listalta löytyy myös Orexi Rustic Cuisine, joka avattii vasta pari vuotta sitten, mutta on jo nyt löytänyt oman paikkansa Rodoksen tuulisen rannan ravintoloiden joukossa. Ystävällinen henkilökunta, sopivan pieni paikka, aivan meren rannassa, jossa illalla syödessäsi voit samalla katsella kuinka aurinko laskee Turkin vuoriston taakse. Ruoka on kreikkalaista, aitoa sellaista ja omistaja asuu itse saarella.

Ruoka-annoksista

SAMSUNG

Kreikkalainen ja varsinkin Rodoksen ruoka on varsin yksinkertaisia makuja, mutta tuoreena tehtynä ruoka on todella hyvää, joskin välillä varsin raskasta.

Kreikassa alkuruoka on nimetty meze-nimellä ja eri ravintoloissa on sitten tarjolla erilaisia alkuruokia, kuten yleensä riisillä, kasviksilla ja joskus jauhelihalla täytetty viiniköynnöksen lehdet eli dolmades. Isot pavut tomaattikastikkeessa taasen on gigandes. Uppopaistettu mustekala on kalamaraki ja paistettu erityinen suolaisa juustoviipale on saganaki. Peruskreikkalaisen salaatin saat nimellä horiatiki ja uunifetaa valkosipulilla ja yrteillä saat feta psiti annoksella.

Kasvisruoan ystävälle löytyy täytetyt tomaatit eli gemista ja kreikkalainen ratatouille nimeltään briam. Täytetty munakoiso löytyy nimellä melitzanes imam. Kreikkalaisista liharuokista tutuimmat ovat tietenkin pikaruokana syötävä välipala gyros, lihavartaat eli souvlaki ja totta kai aito kreikkalainen musaka, millä ei ole mitään tekemistä suomalaisen sukulaisensa kanssa. Kannattaa maistaa myös paidakia eli lampaan tai vuodenkyljyksiä ollessasi Rodoksella.

Yamas!

Aito kreikkalainen feta, oliiviöljy ja lasi retsinaa ja illalla lasillinen ouzoa – opaa! Oletko maistanut, tai juotko alkoholijuomia? Oletko huomannut, että täsmälleen sama juoma voi maistua täysin erilaiselta, kun sen juo Rodoksella tai kotona Suomessa?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.