Millä maksat ulkomaanmatkasi?

Monet meistä matkustavat ainakin kerran vuodessa ulkomaille. Matka voi suuntautua Kreikkaan ja Rodokselle mutta saatavilla on satoja paikkoja Euroopassa ja muualla maailmassa. Vaikka viime aikoina on puhuttu paljon ilmastosta ja lentämisestä, me haluamme yhä matkustaa, se ei ole vähentynyt.

Matkustamisemme me kustannamme monesti lainalla. Me joko ostamme matkamme netin matkatoimistoilta ja saamme sen yhteydessä lainan, tai sitten voimme käyttää omaa luottokorttiamme matkan maksamiseen tai voi olla, että olet ottanut erillisen lomaluoton matkasi maksamiseen. Tosiasia nimittäin on, että harvat meistä maksavat lomamatkojaan suoraan omalta tililtä.

Luottokortit.com vertailee parhaat luottokortit matkoille ja tarkan euron matkaajat katsovatkin kaikki saatavilla olevat maksutavat ennen matkan valintaa ja maksamista. Huonolla maksutavalla voi käydä niin, että edullisen matkan tarjoushinta sulaa juuri kalliin lainan erilaisiin lisäkuluihin ja korkoihin. Lisäksi monissa maksutavoissa ja lomaluotoissa on omat lisämahdollisuutensa ja optionsa, jotka on hyvä tietää jo ennen matkalla lähtöä.

Varsinaisen maksamisen lisäksi on hyvä, että jollain matkaseurueesta on mukanaan luottokortti. Varsin moni paikka maailmassa toimii hyvin käteisellä, mutta luottokortti auttaa useissa asioissa kuten hotellien lisäpalveluista maksaminen sekä autonvuokraus. Useasti on jopa niin, että et voi vuokrata autoa paikan päällä ilman luottokorttia. Luottokorttia käytetään silloin vuokrausfirman takuuna, jos jotain tapahtuu, vuokrausfirma voi laskuttaa sinua luottokorttisi kautta vuokratulle autolle tai moottoripyörälle tapahtuneesta onnettomuudesta. Ja on joskus käynyt niin, että alkuperäinen omatoimimatkustajan maksusuoritus ei olekaan tullut perille hotellille ja hotelli vaatii huonemaksua tullessa. Usein tällaisessa tilanteessa ainoa maksuvaihtoehto on luottokortti, käteinen raha ei kelpaa. Joten kannattaa oikeasti harkita luottokortin matkalle mukaan ottamista, ja jos ei sellaista vielä omista, niin vaikka sitten vertailun kautta katsomaan, mistä sellainen kannattaa itselle hankkia.

Onko vakuutukset kunnossa?

Jos sinulla ei ole jatkuvasti voimassa olevaa matkustajavakuutusta, on sinun parasta huomioida se aina kun olet lähdössä matkalle. Suomalaiset lähtevät yhä vieläkin liian usein ulkomaamatkalla tietämättä omasta vakuutusturvastaan ja sitten kun ulkomailla jotain tapahtuu, voidaan olla todella suurissa vaikeuksissa. Esimerkiksi sairaalakulut ja erilaiset kuljetuskulut voivat olla todella korkeita, jos sinulla ei ole ollut matkustajavakuutusta. 

Useat saatavilla olevista matkaluotoista ja luottokorteista sisältävät matkavakuutuksen ilman lisämaksua, joten tämäkin asia kannattaa tarkastaa jo maksamisen yhteydessä. Samoin mikäli olet ottamassa matkalle jotain erityisen kallista tuotetta, kuten järjestelmäkamera tai tietokone, varmista että matkavakuutuksesi korvaa, jos laitteellesi tapahtuu matkan aikana jotain.

Matkavakuutuksia kannattaa vertailla. Ja vertaillessa eri vakuutuksia kannattaa ajatella aina vähintään vuosi kerrallaan, eli tuleeko vuoden aikana matkustettua useamminkin vai onko kyse vain yhdestä matkasta per vuosi.

Luottokortti ja paikallinen valuutta

Useasti Suomesta lähdettäessä ei Suomessa kannata vaihtaa rahaa paikalliseen valuuttaan kuin maksimissaan ensimmäisen päivän satunnaisia ostoksia ja maksuja ajatellen. Paras valuutanvaihtokurssi on aina paikan päällä ja monesti eri luottokorteilla ja matkakorteilla on mahdollista saada jopa pieni etu vaihtokurssiin, kuin jos vaihtaa euroja. Siinäkin tilanteessa luottokortti matkalla on hyvä vaihtoehto. Valuutanvaihto on kuitenkin joka maassa ja jokaisessa kaupungissakin aina oma tilanteensa ja kaikissa maissa kannattaa kysyä joko omalta matkatoimiston oppaalta neuvoa tai tutustua netin oppaisiin ennen paikalle pääsyä, mitkä ovat sen alueen luotettavimmat rahanvaihtovälittäjät. Useissa maissa on useampia rahanvaihtovälitysyrityksiä ja niiden välillä on kova kilpailu.

Varovaisuus on hyvä merkki matkustettaessa varsinkin sellaisille alueille, missä ei ole aiemmin käynyt. Rodos on luonnollisesti tässä tilanteessa helppo kohde, sillä käytössä on sama valuutta kuin meillä ja kaupungin automaateista saa nostettua rahaa luottokorteilla ja jopa oman kotimaisen pankin pankkikorteilla.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.